Симптоми на простатит

Повече от половината от мъжкото население страда от простатит. Това заболяване се характеризира с развитието на възпалителен процес в простатната жлеза. Заболяването е остро или хронично. Среща се при млади мъже - 20-45 години. Но не всеки знае как се проявява простатитът и защо се развива възпалението. Това, че болестта не се отнася сериозно, я прави една от най-често срещаните сред мъжете.

Много пациенти, когато се появят симптоми на възпаление на простатата, предпочитат алтернативни методи за лечение на простатит, което е силно нежелателно. Ако възникне нужда, самият лекар ще предпише едно или друго алтернативно лекарство за лечение. И на началния етап е необходимо да се използват определени лекарства.

Причини за заболяването

Възпалителният процес в простатата най-често се проявява на фона на бактериална инфекция. Няма точни причини за простатит, тъй като вероятността от възпаление на простатната тъкан се увеличава с отслабване на имунната система. Причинителите на патологията могат да бъдат стафилококи, ешерихия коли, ентерококи, Pseudomonas aeruginosa.

Тези инфекциозни агенти са разположени върху лигавиците и кожата на здрав човек, но могат да причинят развитието на възпалителен процес, когато възникнат предразполагащи фактори:

<Ул>
 • неадекватен сексуален живот: рядък полов акт, прекъснат полов акт с непълна еякулация;
 • хипотермия;
 • заседнал начин на живот;
 • задръстване в тазовите органи;
 • чести урологични заболявания, венерически инфекции;
 • стрес;
 • носете тесни дрехи, които стискат мъжките полови органи;
 • хронична интоксикация с алкохол, наркотици, химически агенти;
 • перинеално нараняване;
 • понижен имунитет.
 • Основните симптоми на простатит зависят преди всичко от формата на заболяването (остра, хронична). Препоръчва се своевременно да се лекува възпалението на простатата, в противен случай болестта ще се завлече и периодично ще се повтори. Ето защо всеки мъж трябва да знае как започва простатитът и на какви признаци трябва да се обърне внимание първо.

  Етиология на хроничния простатит

  Хроничният простатит се развива на фона на нелекувано остро възпаление на простатата. По време на периода на ремисия човек се притеснява от лека болка в перинеалната област, утежнена от уриниране, дефекация и интимност. Лек лигавичен секрет от уретрата може да се появи при прецеждане.

  Причините за обострянето на хроничния простатит могат да бъдат всякакви фактори: стрес, принудително ограничаване на изпразването на ректума или пикочния мехур, носене на тясно бельо, генитални инфекции. По време на обостряне патологичните признаци могат да се увеличат само леко, което се проявява с повишена телесна температура и лека хипертермия. Мъжете с хронично възпаление на простатата са склонни към чести рецидиви на заболяването. Дори краткотрайното задръстване в малкия таз може да действа като причина за развитието на болестта.

  Форми и симптоми на остър простатит

  Формата на заболяването зависи от това какви признаци на простатит при мъжете ще присъстват. Първичното остро възпаление се появява в жлезата. Заболяването има три форми: катарална, фоликуларна и паренхимна. Последното е най-трудно. Мъжете често дори не знаят какви симптоми на простатит показват началото на развитието на възпалителния процес.

  И така на какви признаци на простатит трябва да обърнете специално внимание? Първоначални прояви на болестта:

  <Ул>
 • дърпащи болки в областта на перинеума и пубиса;
 • дискомфорт по време на уриниране, след интимен контакт;
 • крехкост, слабост;
 • леко повишаване на температурата.
 • Катаралният стадий на възпаление на простатата се счита за най-лесният, но все пак лечението у дома е противопоказано. Забавянето може да доведе до развитие на хроничен възпалителен процес. Не могат да се използват съвети от лечители или приятели, без предварително да се консултирате с лекар, тъй като най-ефективното и правилно лечение може да бъде предписано от уролог.

  Възпалението на фоликуларната форма е по-остро. Има силни болки в перинеума и пениса, дискомфортът може да обхване цялата лумбална област. Основният симптом на тази форма на простатит при мъжете е мъчителна болка, която не позволява напълно да се изпразни ректума и пикочния мехур. На фона на този тип възпаление на простатата се развива остро задържане на урина, качеството на живот на пациента се нарушава. Ако лечението не се започне навреме, болестта може да премине към следващия етап - паренхим.

  Паренхимна форма на заболяването

  Симптоми на простатит при мъже с паренхимна форма:

  <Ул>
 • сериозно състояние на пациента;
 • засиленото уриниране в началото на заболяването бързо се превръща в дизурия (пълно задържане на урина);
 • апетитът е намален, пациентът е жаден;
 • метеоризъм, невъзможност за изпразване на червата поради силен болков синдром;
 • лигавичен секрет от ректума може да се появи;
 • телесната температура е повишена, поддържа в рамките на 39С.
 • Един от признаците на простатит при мъже с тази тежка форма е остра болезненост на простатната жлеза при палпиране. Палпационният преглед на пациента на този етап от възпалителния процес е труден поради тежкото състояние и дискомфорт в областта на гениталиите. Ако на този етап не започне квалифицирано лечение, заболяването може да се усложни от прехода на инфекцията към съседните органи, появата на абсцес или развитието на хроничен възпалителен процес.

  Ако острото възпаление се развива на фона на уретрит, уролитиаза и други патологии на пикочните органи, тогава примесите на кръв, гной могат да се появят в урината, често експертите откриват следи от протеин. При задържане на урина е необходима спешна медицинска помощ. Заболяването се характеризира с остро начало с влошаване на общото благосъстояние и интензивна болка в областта на срамната област. Телесната температура обикновено се повишава. Възможно е появата на болки в ставите и мускулите на фона на тежка интоксикация.

  Курсът на хроничния простатит

  Когато се появят симптоми на хроничен простатит, мъжете не винаги отиват в болницата. Болещите болки могат да се понасят сравнително лесно и пациентите не бързат да се консултират с уролог. Въпреки факта, че хроничният простатит при мъж има по-слабо изразени симптоми, отколкото остра форма на възпаление, заболяването пряко заплашва репродуктивните и сексуалните способности на пациента. И лечението на хроничната форма на патология е по-дълго, а в някои случаи дори изисква хирургическа намеса.

  Симптоми на хроничен простатит при мъжете:

  симптоми на простатит<Ул>
 • синдром на болка с постоянен характер, болки в болка, локализирани над пубиса, в перинеалната област, са склонни да се увеличават по време на уриниране, след полов акт;
 • леко затруднено уриниране, периодичният поток на урина е основният симптом на хроничния простатит;
 • изпускане от уретрата след тежка работа или дефекация;
 • сексуална дисфункция.
 • При хроничен простатит температурата обикновено остава нормална. Но по време на обостряне може да се появи фебрилен синдром. Обикновено температура от 37 ° С с простатит показва бавен възпалителен процес. Това е доста опасно, особено за репродуктивното здраве на човека.

  Хроничното възпаление протича по-неусетно, проявява се обикновено, само с често уриниране и еректилна дисфункция. Ремисиите отстъпват място на рецидивите, но много мъже предпочитат да не адресират своя деликатен проблем към уролога, което показва изключителна степен на безотговорност. Заболяването дори при млади мъже може да доведе до безплодие, а в по-напреднала възраст ракът на простатата понякога се крие зад симптомите на възпаление на простатата.

  Диагностични методи

  Когато мъжете имат първите признаци на простатит, урологът провежда външен преглед, изследва простатата през ректума, като определя размера на засегнатия орган, неговата структура и плътност. По време на палпацията движенията на лекаря трябва да бъдат възможно най-внимателни.

  Допълнителни диагностични методи за симптоми на възпаление на простатата при мъжете:

  <Ул>
 • изследване на простатните секрети;
 • лабораторна диагностика;
 • PCR тест;
 • Ултразвук на простатата;
 • uroflowmetry;
 • магнитно-резонансно изображение, компютърна томография на тазовите органи.
 • Препоръчва се да се подложи на преглед веднага след появата на признаци на възпаление на простатата. Това ще предотврати усложнения, сред които често се откриват еректилна дисфункция, хиперплазия и безплодие. Проучването на причините и симптомите на простатита е в компетенцията на уролога. С него трябва да се свържете, когато се появят дори незначителни признаци на заболяване на простатата.

  Особености на лечението

  Много пациенти правят една често срещана грешка - започват да използват народни средства, забавяйки развитието на болестта и увеличавайки риска от усложнения. Режимът на лечение се избира стриктно на индивидуална основа, само след установяване на патогена и определяне на истинската причина за развитието на възпаление с прекратяване на увреждащия фактор - тютюнопушене, пиелонефрит, еректилна дисфункция, хипотермия.

  Възпалението на вирусна етиология се лекува с употребата на антивирусни лекарства. Възпалението на простатата, предизвикано от хламидиална инфекция, изисква антибактериални лекарства. Много внимание се обръща на укрепването на имунната система.

  В никакъв случай не трябва да се провежда лечение у дома, тъй като е невъзможно да се излекува остро заболяване само с помощта на традиционната медицина. Хроничният възпалителен процес изисква намесата на опитни специалисти. Съвременните лекарства за лечение могат бързо и ефективно да премахнат възпалителния процес и да избегнат развитието на опасни усложнения.

  Лекарствена терапия

  Следните средства се използват за лечение на възпаление на простатата:

  <Ул>
 • антибактериални, противогъбични, антихомонални лекарства (в зависимост от причината за заболяването);
 • спазмолитици, аналгетици;
 • физиотерапевтични техники.
 • Ето защо уролозите препоръчват да се свържете с лекарите веднага щом при мъжете се появят първите признаци на простатит. Това ще ви купи време. Лечението с импровизирани средства в домашни условия е категорично противопоказано.

  Всеки мъж с простатна болест се нуждае от ефективна урологична помощ. Квалифицираните уролози използват доказани лекарства и съвременни медицински техники. При лечението се използват антибактериални лекарства, които лесно проникват в тъканите на простатата. В случай на интоксикация е показана детоксикационна терапия.

  Използва се и физиотерапия. Използва се, когато признаците на простатит избледняват, както и за предотвратяване на рецидив. Всяка техника, използвана от специалисти, трябва да бъде избрана, като се вземат предвид индивидуалните характеристики на здравословното състояние на мъжа.

  Масаж на простатата

  На пациентите с хронично възпаление на простатата се прави масаж на жлезите. Тази процедура трябва да се извършва само от опитни специалисти, тъй като е мощно лекарство, което подобрява изтичането на възпалителни секрети от каналите.

  Масажът на простатата се отнася до сложна процедура за диагностика и лечение, която трябва да се извършва само от професионалисти. Провежда се през ректума. Пръстите масажират каналите на органа, стимулирайки кръвообращението и изтичането на простатен секрет, изучаването на които се изисква при много заболявания на пикочно-половата сфера. Масажът освобождава каналите от натрупването на гной, облекчава задръстванията, намалява проявата на инфекциозни и възпалителни процеси.

  Възможни усложнения

  Ако не обърнете внимание на признаците и симптомите на простатит, инфекцията може да се разпространи в други органи на тазовата област, може да се появи интензивна болка с затруднено уриниране, кръв и гной в урината. В пренебрегвана форма температурата се повишава с простатит при мъжете и здравословното състояние забележимо се влошава.

  Основните усложнения на простатита:

  <Ул>
 • везикулит (възпаление на семенните везикули);
 • простатна склероза;
 • абсцес на простатата;
 • кисти на простатата;
 • безплодие;
 • импотентност;
 • гнойни инфекции на съседните органи.
 • Всяко от усложненията може да наруши репродуктивната функция, да провокира сексуална дисфункция. Хроничното възпаление е особено опасно. На фона му често се срещат стриктури на уретрата, намаляват качествените и количествени показатели на семенната течност. И това заплашва развитието на безплодие в бъдеще.

  Но най-грозното усложнение е хиперплазията на жлезите с повишен риск от растеж на злокачествен тумор. Човек често дори не знае за растежа на аденомите и раковите израстъци, докато те достигнат впечатляващ размер и няма затруднения при уриниране.

  Превантивни мерки

  Превенцията на възпалението на простатната жлеза е насочена към премахване на влиянието на отрицателните външни и вътрешни фактори. Препоръчва се да се избягват незащитени полови контакти, които водят до развитие на полово предавани болести, усложнени от увреждане на тъканите на простатата, както и хипотермия и радиационно излагане на тялото.

  Избягвайте прекалено тесни панталони и бельо, които притискат областта на таза. Застоялите процеси в пикочно-половите органи допринасят за активното възпроизвеждане на патогенни микроорганизми, прогресирането на инфекциозни заболявания. Също така е важно да се изпразни пикочния мехур навреме. Един от методите за превенция е премерен и редовен сексуален живот. Продължителното въздържание води до застой на кръвта, предизвиква възпалителна реакция.

  Ранното търсене на помощ от уролог при първите клинични прояви на простатата може да предотврати хроничния ход на възпалителните процеси и опасни усложнения. Лечението на острия простатит е много по-лесно и лесно, отколкото да се справите с продължителен ход на заболяването.