Методи и средства за лечение на простатит

Всяка година все повече и повече мъже са изправени пред често срещано заболяване - простатит. Доскоро се смяташе, че този проблем се среща само при възрастни хора, но през последните десетилетия броят на много млади мъже, които показват признаци на възпалителни лезии на простатната жлеза, се е увеличил значително. Ще се опитаме да разберем какъв вид заболяване е, какви са неговите симптоми, методи за диагностика, методи за ефективно лечение.

простатит при мъжете

Какво е простатит?

Простатитът - заболяване на простатата или простатната жлеза - е много често срещано заболяване на мъжката пикочно-полова система. Причините му могат да бъдат както инфекциозни, така и причинени от други фактори. Например отслабване на имунната система, хипотермия, заседнал начин на живот, нередовен или прекалено интензивен сексуален живот, нервно претоварване, различни инфекции, употреба на алкохол, подправки и мазни храни.

Простатната жлеза - един от органите на мъжката репродуктивна система - е с големина на орех и се намира в началото на уретрата. Нейната функция е да произвежда тайна, която е отговорна за жизнеспособността на сперматозоидите.

Като правило има четири вида простатит: остър, хроничен бактериален, хроничен бактериален и асимптоматичен хроничен. Първият тип е най-рядкото и най-тежкото възпаление на простатната жлеза, което възниква поради инфекция. Има изразени симптоми: висока температура, висока температура, остра болка в областта на таза, кръв в урината, болезнена еякулация и други. При откриване на заболяване се изисква спешна медицинска помощ, често хоспитализация.

Останалите форми са хронични и имат по-малко тежки симптоми, но са по-чести и по-трудни за диагностициране. Признаци на хроничен простатит са: болка в долната част на корема и гърба, дизурия, сексуална дисфункция, гноен или ясно изхвърляне от уретрата. При безсимптомно протичане на заболяването може да няма забележими прояви на него, диагнозата е възможна само въз основа на резултатите от тестовете.

Простатитът при мъжете се проявява като правило след 25 години, като най-застрашени са представители на „силната половина“, достигнали 30–35 години. С всяко изминало десетилетие рискът от разболяване се увеличава. След четиридесет и пет, според статистиката, почти 50% от мъжете са податливи на болестта, поради което на тази възраст се препоръчва да се подлагат на редовно изследване, за да се открие простатит в ранен стадий.

Диагностика

Когато се свържете с медицинска институция, първото нещо, което трябва да направите, е да се подложите на преглед от уролог, който или ще може да диагностицира точно заболяването, или да предпише допълнителни изследвания. Следните диагностични методи могат точно да идентифицират наличието на възпаление на простатната жлеза:

 • физикален преглед, който включва палпация на жлезата от лекар, за да определи нейния размер и състояние;
 • трансректално ултразвуково изследване на простатата - с други думи, ултразвуково сканиране, извършено със специална сонда през ректума;
 • изследване на простатна секреция, уретрален маз за левкоцити и наличие на патогенни бактерии в микрофлората;
 • преглед на еякулат;
 • общ анализ на урината - предимно за съдържащите се левкоцити, протеини и бактерии;
 • цитологично и бактериологично изследване на урината;
 • откриване на нивото на PSA - специален протеин, произведен от клетките на простатата;
 • уродинамично изследване - в трудни случаи, за по-точна диагноза;
 • цистоскопия - използва се по строги показания, главно при травма и преди операция.

Необходимостта от специфични диагностични методи се определя от лекаря и списъкът може да бъде значително намален или, обратно, да се увеличи. Най-важното е точно и навременно да се установи наличието на болестта и да се определи как да се излекува простатитът.

Методи за лечение на простатит

Съвременните методи за лечение на простатит при мъжете са много разнообразни и зависят както от степента и вида на заболяването, наличието на усложнения, продължителността му, така и от характеристиките на тялото на пациента.

Процедурите се провеждат в амбулаторни условия и в болница - методът зависи от конкретната ситуация, от благосъстоянието на пациента. Трябва да се свържете със специалист уролог и за предпочитане клиника, където първо можете да се подложите на диагностика и да преминете необходимите тестове, след което въз основа на резултатите ще ви бъде назначен подходящ курс. Трябва да се помни, че болестта може да бъде победена само с интегриран подход към лечението, не може да се пренебрегне нито един съвет от лекар.

Медикамент

Медикаментът за простатит включва: антибиотици, нестероидни обезболяващи и алфа блокери. Антибиотиците се използват предимно като лечение на бактериален простатит. Най-често лекарите предписват лекарства, които имат активни съставки като ципрофлоксацин, пеницилин. Алфа-адренергичните блокери се предписват при хронични случаи на заболяването като аналгетик и облекчаващ оток на простатата, нестероидни лекарства се използват при остри форми на възпаление.

Бележки

Важно е да запомните, че лекарствата трябва да се предписват само от уролог, самолечението и самолечението може не само да не облекчат състоянието, но и да влошат хода на заболяването.

Хирургия

За лечение на простатит отдавна се предписват хирургични манипулации, но резултатите са смесени, поради което напоследък популярността на радикалните методи не е толкова висока.

Трансуретрална резекция на простатата (TUR)

Това включва отстраняване на част или цялата тъкан на простатата, за да се облекчи натиска върху уретрата. Резултатът от операцията е да се отървете от симптомите на възпаление - болезнени усещания. Произвежда се по така наречения „затворен“ начин - с помощта на специален апарат, който намалява риска от усложнения.

Простактомия

"Отворената" хирургия е метод за отстраняване на жлеза с помощта на конвенционални хирургически инструменти. Тя се различава по-дълъг, в сравнение с TUR, период на рехабилитация, но в някои случаи е единственият възможен метод. Води до пълна импотентност на пациента.

Нехирургично лечение

През последните години минимално инвазивните методи за лечение на простатит при мъжете станаха много популярни - като най-ефективните и в същото време не твърде болезнени.

 • Термични методи, най-честите от които са микровълновата термотерапия. Свиването на простатата се постига чрез излагане на високи температури.
 • Ултразвукъте един от най-ефективните методи на терапия. Той се състои в действието на ултразвукови вълни директно върху простатната жлеза. Предимствата на тази техника са не само в положителните резултати от лечението, но в удобството и липсата на болка за пациента.
 • Cryodestructionвключва отстраняване на възпалена тъкан с помощта на течен азот.
 • Лазерни техникиса показани за лечение на хроничен простатит. При използването им настъпва коагулация и изпаряване на вода от тъканите на простатата. Също така, излагането на лазер повишава защитните функции на организма и насърчава обновяването на тъканите.
 • Магнитна лазерна индукционна терапияе сложен ефект на магнит и лазер, който има благоприятен ефект върху кръвообращението, ускорява процеса на заздравяване на увредените тъкани и има аналгетичен ефект. В допълнение, този метод засилва ефекта на лекарствата.
 • Балонна дилатация на уретрата. При използване на този метод, уретрата механично се разширява чрез въвеждане на специален катетър с балон в края, който се надува.
 • Стентиранетона простатата уретрата също включва разширяване на стените на уретрата, но вече чрез въвеждане на стент - цилиндрична рамка, изработена от полимерни материали. Може да се назначи заедно с предишния метод.
 • Масажътсе предписва заедно с други лечения и може значително да засили ефектите им.
 • Методи на традиционната китайска медицина, по-специално рефлексология - въздействието върху биологично активните точки на тялото на пациента с игли, топлина и други физически фактори. Доказаният ефект на рефлексологията е да възстанови баланса на ендокринната система, да подобри функционирането на централната нервна система, да нормализира притока на кръв и метаболитните процеси в организма, да премахне невралгичната болка и да предотврати възпалителните процеси. Подобно на масажа, той може да се използва в комбинация с други методи.

Както знаете, мъжете често са небрежни към здравето си и особено избягват да посещават клиники за такъв чувствителен проблем като урологичните заболявания. По-добре е обаче да потърсите лекар и да се отървете от болестта рано, отколкото да се справите с последствията от нея по-късно.