Всичко за лечение на простатит при мъжете

Днес простатит се нарича най-често срещаните заболявания, с които са около 35-40% от мъжете се обръщат към уролог. Тя възниква в резултат на възпаление на простатната жлеза, до който водят външни, така и вътрешни фактори. Пациенти, преди всичко, интересува ли да се лекува простатит и какво да правя, за да не се допусне усложнения на това заболяване?

простатит

Какво е простатит?

Простатитом се нарича възпаление на простатната жлеза. Да възникнат, може да е в резултат на отслабване на имунитета, попадащи в организма с инфекции, хипотермия, стрес, малоподвижного начин на живот, активна или, напротив, са неправилни сексуален живот.

Простатната жлеза или простатата е част от мъжката полова система. Тя се намира в основата на пикочния канал. Размерът на простатата може да се сравни с големината на орех. Основната функция на този орган – изработване тайна, отговорни за активността на сперматозоидите.

Има 4 вида заболявания:

 • Хроничен бактериален.
 • Хроничен, който не е свързан с развитието на бактерии.
 • Хроничен симптом без.
 • Остър.

Последният вид се диагностицира по-рядко и се характеризира с остър течение. На пациента се покачва температурата, в областта на таза се появяват силни болки, еякулация става болезнено, в урината се появява кръв. При това пациентите трябва спешно лечение, което е най-вече изисква престой в болницата.

Всички други форми на простатит не са ярко изразени прояви, така че да ги диагностицира винаги е лесно. Към основните симптоми на хронични видове заболявания включват:

 1. Болка в долната част на корема (може да се даде на гърба).
 2. Секрет от уретрата (могат да бъдат прозрачни или гнойными).
 3. Нарушения на сексуалната функция.
 4. Учестено уриниране.

Простатит могат да бъдат асимптоматични и се диагностицират само въз основа на резултатите от анализите. Да възникнат, той може при мъжете на възраст над 25 години. След 35-годишна възраст рискът от развитието му значително се увеличава, а при 45-годишните вероятността за диагностициране на простатит е 50%. Ето защо в зряла възраст е необходимо ежегодно се проведе преглед от уролог, който ще ви помогне да откриете на болестта в ранен стадий и навреме да се започне лечение.

Диагностика на заболяването

Да се определи наличието на простатит може само уролог. След проверката той може да назначи допълнителна проверка:

 • Физикальное изследване – пальпация на простатата, по време на който е възможно да се определи състоянието и размера на гърдата.
 • Трансректальное УЛТРАЗВУК.
 • Анализ на четката или на тайната на простатата е наличието на левкоцити и бактерии.
 • Клиничен анализ на урината, в която могат да бъдат открити протеин, lactic и бактерии.
 • Анализ на еякулат.
симптомите на простатит

Ние сме написали подробна статия, каза как минава отдаване анализ на еякулат (spermogram) и как да се подготвите за процедурата.

 • Цитологический анализ на урината.
 • Бактериологический анализ на урината.
 • Анализ на нивата на протеин, наречен PSA.
 • Уродинамическое проучване.
 • Цистоскопия. Да я могат само при наличие на показания, в случай на повреда или при подготовката за операция.

Лечение на простатит

Отделят консервативни и хирургични методи за лечение на простатит. Към консервативни включват:

 1. Използването на лекарства.
 2. Масаж на простатната жлеза.
 3. Физиопроцедуры.
 4. Специални упражнения.
 5. Санаторно-курортно лечение.

За бърза намеса се прибягва тогава, когато заболяването се предава на отворения форма, а тъканта на простатата е толкова зарубцевалась, че неспособна да изпълняват своите основни функции.

Консервативното лечение

В основата на лечението на простатит е медикаменти и физиотерапия, в това число най-новите техники. За да се постигне максимален ефект, се препоръчва да се използват няколко техники за терапия в комплекса.

Лечение с медикаменти

Как да се лекува простатит на всеки етап от своето развитие може да каже само лекар след извършване на необходимите анализи и изследвания. При лечение на простатит винаги се използват лекарства:

 • Антибактериални лекарства. Тяхното определяне е свързано с факта, че в повечето случаи причина за болестта се превръща в развитието на бактериална микрофлора.
 • Блокери на алфа-адренергичен рецептор – група лекарства, използвани за отпускане на мускулите органи, директно в контакт с простатата (пикочния канал, пикочния мехур). Методика за тяхното прилагане, се счита за нова, но тя вече е успяла да докаже своята ефективност.
 • Нестероидни лекарства. Лекарства са в състояние купировать болка и облекчаване на възпалението. Те трябва да се приемат едновременно с антимикробни лекарства.
 • Лекарства, които могат да елиминират задръстванията в тъканите на простатата.
 • Подобряване на микроциркулацията помагат на свещички с обезболяващи.
 • Възстановяване на пропускливостта на капилярите помагат.
 • При простатит могат назначен на хормонални лекарства.

Физиотерапия

За лечение на простатит при мъжете се използва широко физиотерапия. По посока на лекуващия лекар, пациента може да посетите:

 • Магнитотерапию. Процедурата е насочена към подобряване на клетъчното хранене на простатата, отделянето на разпадни продукти от клетките и стимулиране на местния имунитет. Благодарение на магнитотерапии, до възпалява парцелите по-бързо се случва доставка антибактериални средства, се подобрява кръвоснабдяването.
 • МИКРОВЪЛНОВА терапия допринася за разширяване на капилярите и подобряване на храненето на тъканите на простатната жлеза.
 • Стимулиране на ниско честотен ток с помощта на електрода, разположени в кухината на пикочния канал. В резултат от жлеза отделя застойный тайна.
 • Лазерна терапия помага за намаляване на вискозитета на кръвта, прекратяването на малки съсиреци.
 • Вакуум-терапията се прилага едновременно с лазерна терапия. В резултат на процедурата се подобрява кръвоснабдяването на органа.
 • За лечение на простатит при мъжете се използва озонотерапия. По време на процедурата в уретрата се вкарва течност с високо съдържание на озон.

Схема за лечение на простатит се подбират строго индивидуално за всеки пациент.

масаж на простатата

Масаж на простатата

Не толкова отдавна в списъка на процедури, на които може да се лекува простатит е бил регистриран масаж на гърдата. Той се използва за облекчаване на застой явления в органа, както и премахване на продукти на обмяната на кръв и лимфа. Използват масаж след отстраняване на остър процес и борба с патогенни бактерии.

За неговото провеждане се използва палеца си, който се въвежда в дебелото черво. Провеждане на масаж трябва лекар. Като алтернатива може да се използва и специален масаж с вибрации, който съчетава в себе си вибрациите на действие на лазера и създаването на магнитното поле. Тази процедура се използва за подобряване на постъпване на хранителни вещества към орган и дрениране на неговите канали.

Билкови лекарства

Известно е, че билкови лекарства е алтернатива на използването на медикаменти при лечението на много заболявания. Възможно ли е да се лекува простатит с нея? Много често, за подобряване на обменните процеси в простатата, лекарите препоръчват да се използват билки (женско биле, коприва, божур, живовляк, жълт кантарион и т.н.). Всички тези растения съдържат много селен и цинк. Въпреки това те трябва да се използва само в състава на комплексната терапия. Обикновено, отвари от тези билки се използват за бани.

Ние сме подготвили за вас отделна статия за лечение на простатит на народни средства за защита.

Въвеждането на стволови клетки

Заболяване, което успя да премине в хронична форма, може да се лекува чрез въвеждането на тъкан, орган на стволови клетки. По този начин, може да замени увредените клетки здрави.

Акупунктура

Източна медицина успешно използва тази техника в продължение на векове за лечение на различни заболявания. Провеждане на такава процедура може само специално обучени лекари. След излагане на въздействието върху определени точки на тялото, повишава се кръвоснабдяването на простатната жлеза.

Hirudotherapy

Отлични резултати показва лечение на простатит с помощта на пиявици, които отделят специални вещества, които допринасят за:

 1. Разжижению кръв.
 2. Помага за облекчаване на отоци.
 3. Възстановяване на микроциркулацията на кръвта.

За лечение на пиявици поставят в областта на ануса. Курс на лечение на простатит по този метод се състои от 5 сесии, почивка между процедурите трябва да бъде 3-4 дни.

простатит операция

Оперативно лечение

В началния етап На простатит е лечима. За тази цел се използват лекарства, физиопроцедуры и т.н. Обаче, ако заболяването прогресира в рамките на продължителен период от време, прибягват до бърза намеса:

 • Резекция на простатата. При това част от простатната жлеза подлежат на премахване.
 • Простатэктомии. Така се нарича процеса на пълното отстраняване на простатата.
 • Дренированию абсцес. При това жлеза се отстранява гной.

Профилактика

Колкото по-добре се лекува простатит ще каже на лекар-уролог, след преглед на пациент. Но, както и всяко друго заболяване, простатит по-лесно да се предотврати, отколкото да се отърве от последиците на болестта. За това е необходимо:

 1. Да водят активен начин на живот. Редовно спорт пречат на застой явления в областта на малкия таз и подобрява кръвообращението. Добър ефект имат: плуване, спортно ходене, танци, фитнес. При това е добре да се избягват силовите спортове.
 2. Да си осигурят правилното хранене. Струва си да ограничи броя на пържени, солени, мазни, пикантни, мариновани и пушени храни. Основата на хранителния режим трябва да бъде: пресни зеленчуци и плодове, млечни продукти, зърнени храни. Важно е да се придържаме към режима на пиене.