Може ли простатитът да се излекува?

болка при простатит при мъжете

Простатитът е много често срещано състояние. И често мъжете задават на уролозите въпроса "Може ли простатитът да се излекува? "

Първите признаци на простатит рядко се приемат сериозно от мъжете. Те са леки и представителите на силния пол често предпочитат да не им обръщат внимание. Лекомислието по отношение на собственото здраве може да доведе до много нежелани последици. За да се предотврати това, е важно мъжете внимателно да следят собственото си здраве, а в зряла възраст след 25 години е наложително да се вземат превантивни мерки, които ще помогнат за предотвратяване развитието на простатит.

Важно е да сте наясно с първите симптоми на болестта, да чуете собственото си тяло и при най -малките промени незабавно да си уговорите среща с лекар. Това заболяване няма да отмине от само себе си и забавянето на консултацията със специализиран специалист може само да влоши проблема. С простатит мъж започва да изпитва проблеми по време на уриниране. Много от тях имат нарушена еректилна функция и намалено либидо. Ако не използвате услугите на опитен лекар, тогава в почти половината от случаите можете да получите една от формите на безплодие.

Ако простатната жлеза не е в състояние да произвежда необходимото количество секрет, това ще доведе до нарушаване на подвижността на сперматозоидите. Описаните по -долу симптоми не се проявяват само при простатит. Те могат да съпътстват аденом или рак. Ето защо е важно да се подложи на цялостен преглед, след който ще бъде поставена точна диагноза от специализиран лекар и ще бъде разработена индивидуална схема на лечение.

Какви са първите признаци на простатит?

Формите на простатит могат да бъдат различни, но симптомите при мъжете са еднакви.

Така че, при заболяване, в организма настъпват следните основни промени:

 • поради изстискване на пикочния канал, уринирането става трудно;
 • в процеса на уриниране може да се усети парене, болка;
 • намалена потентност;
 • ускорена еякулация;
 • еректилна дисфункция;
 • отслабване на оргазма.

Всички тези симптоми причиняват безпокойство и обща психологическа депресия при мъжете. Това се дължи на притеснения за проблеми в пикочно -половата система. Важно е при поява на някой от симптомите, дори и в леката му форма, незабавно да си уговорите среща с лекар. Стресът, който човек изпитва поради здравословни проблеми, е допълнителен фактор, който отслабва организма. Това значително усложнява лечението, което става причина за прогресивно състояние на депресия.

Много мъже, които са изправени пред болестта, се оказват в един вид омагьосан кръг, от който не могат да се измъкнат сами. Ето защо, наред с традиционната терапия, лекарите предписват антидепресанти, които могат да помогнат на лечебния процес на психично ниво и да ускорят възстановяването.

Какво представлява простатитът?

Това заболяване е възпаление на простатната жлеза. Този орган се нарича още простата. За мъжките репродуктивни органи тази жлеза е незначителна част. Намира се около и над шийката на пикочния мехур. Местоположението около пикочната тръба е отговорно за много от неприятните симптоми на заболяването. Ако възникне възпаление, жлезата се увеличава по размер и започва да компресира пикочните пътища. Това причинява трудностите, които мъжете имат при уриниране.

Основните причини за простатит са следните:

 • с голямо тегло и заседнал начин на живот има нарушение на кръвообращението в тазовите органи, което може да доведе до възпаление на простатата;
 • проникването на инфекция в органа води до неговото възпаление; най -често простатитът може да причини инфекции на пикочо -половата система, по -рядко - грип, тонзилит и др . ;
 • проникване на бактерии в простатата поради незащитен полов акт;
 • наранявания на тъканите и органите на малкия таз (това заболяване се счита за професионално за водачи, чийто работен график е свързан с повишено натоварване на мускулите на перинеума, както и вибрации и треперене);
 • ниската физическа активност и честата хипотермия могат да доведат до възпаление на простатата;
 • нарушение на хормоналния баланс и хронични заболявания на пикочно -половата система;
 • нередовен сексуален живот;
 • забавяне на уринирането;
 • прекъснат полов акт.

Ако водите заседнал начин на живот, нервната, ендокринната и сърдечно -съдовата система са силно засегнати. Нарушаването на циркулацията на артериите на малкия таз причинява появата на задръствания. Простатата започва да изпитва кислородно гладуване, което създава условия за размножаване на патогенни микроорганизми в нея. Такива фактори не могат да се превърнат в основна причина за простатит, но създават благоприятни условия за проникване на инфекция в простатната жлеза.

Често причините за вторична инфекция на простатата са възпаление в ректума или уретрата. Инфекцията е възходяща и низходяща. В първия случай микробите се издигат до простатната жлеза от външния отвор на уретрата. Във втория те влизат в простатата заедно с потока на заразената урина.

Лоши навици, заседнал начин на живот, нездравословна диета - всичко това оказва негативно влияние върху състоянието на имунната система. Ако защитните сили на организма са отслабени, той става много уязвим към инфекции и бактерии, което причинява възпаление на простатната жлеза.

Възможно ли е да излекувате сами простатита?

Самолечението е нещо, което в никакъв случай не трябва да се използва, когато се появят симптоми на простатит. Без модерно диагностично оборудване и лабораторни изследвания не може да се постави диагноза. Само уролог ще може надеждно да оцени клиничната картина. Самолечението не само няма да доведе до желания резултат, но и може да влоши положението.

Важно е да запомните, че описаните по -горе симптоми могат да се наблюдават и при аденом, както и при онкология. Следователно диагнозата също е необходима, за да се изключат тези опасни заболявания. Важно е да посетите лекар навреме и да се подложите на лечение, следвайки препоръките му. Само този подход ще ви позволи да се отървете от проблема и да избегнете опасните му последствия за здравето.

Важно е да следите и да се грижите за собственото си здраве. Лекарите винаги са готови да помогнат, важно е просто да си уговорите среща и да получите съвет. Съвременната медицина има методи за лечение на възпалителния процес в простатната жлеза. Колкото по -рано потърсите квалифицирана помощ, толкова по -бързо ще се възстанови.

Простатитът се лекува по сложен начин с помощта на различни медикаменти. Режимът на лечение се избира индивидуално, в зависимост от клиничната картина и възрастта. Следователно не може да се направи без да се свържете с медицински център и не може да става въпрос за някакви народни методи, както и за самолечение.

Видове простатит

Като начало трябва да се разбере, че болестта може да се прояви в две форми: остра и хронична. В първия случай е възможно общо неразположение, повишаване на температурата. Пациентите започват да изпитват изразена болка в перинеума, както и в областта на слабините. Усещането може да се увеличи с движенията на червата и уринирането.

Има раздразнителност и повишена възбудимост. Това се дължи на честото желание за тоалетна и липсата на подходящо облекчение, тъй като пикочният мехур не е напълно изпразнен.

Хроничната форма на заболяването протича без изразени симптоми. Много пациенти не обръщат внимание на съществуващия незначителен дискомфорт, не бързат да видят лекар. И двете форми на заболяването се характеризират с напълно различни подходи към лечението.

Много мъже, чувствайки, че здравето им се влошава, не искат да си признаят това и се обръщат към лекарите си, когато проблемът стане сериозен и изразен. В хроничния стадий на заболяването болката не е силна и отминава доста бързо. Умората възниква във всеки случай на фона на отслабване на тялото, но мнозина отдават това на липса на почивка. Важно е ежегодно да се подлагат на профилактични прегледи, по време на които специалистите ще могат да идентифицират опасно заболяване в най -ранните етапи. Това ще ви позволи незабавно да започнете лечението.

В хронична форма настъпват промени в сексуалния живот, яркостта на емоциите по време на секс намалява и времето на полов акт се намалява. В урината се появяват бели люспи, които могат да се видят с просто око. Изхвърлянето от уретрата е възможно сутрин.

Ако острия стадий на заболяването е лесен за победа на съвременната медицина, тогава лечението на хроничната форма може да се забави значително. Когато лечението започне своевременно, болестта няма да доведе до сериозни последици в сексуалния живот.

Колко дълго се лекува простатит?

Повечето мъже се интересуват от въпроса колко време ще продължи лечението. Невъзможно е обаче да се предвиди това предварително. Всичко зависи от клиничната картина, навременността на лечението и индивидуалните характеристики на организма. Ако стриктно следвате всички препоръки на лекуващия специалист, можете да се справите с проблема и да се върнете към нормалния живот. В никакъв случай не е важно да се самолекувате и незабавно да потърсите квалифицирана помощ. Симптомите на острата форма могат да бъдат облекчени за кратко време, премахване на болката и дискомфорта.

Къде боли простатитът?

Както вече беше споменато, при този възпалителен процес в мъжкото тяло се появява болка в перинеума и слабините. Също така, пациентите могат да получат усещане за парене в уретрата и долната част на гърба. Когато имате изхождане и отделяне на урина, тези усещания могат да бъдат значително засилени. Във всеки случай диагнозата може да бъде поставена само от специализиран специалист. Всички симптоми са само причина да се предположи някакво заболяване. Без цялостна диагноза никой специалист няма да поеме отговорност за диагностиката и лечението.

Кой лекува простатит?

Лечението на това сложно често срещано заболяване се извършва от уролози. Уролозите разполагат със съвременни техники, които позволяват точно да се диагностицира заболяването и да се предпише ефективно лечение. В зависимост от причините за възпаление на простатата. В съответствие с промените, настъпили в хода на лечението, първоначално предписаният режим може да бъде коригиран.

Как да определим простатит?

Невъзможно е независимо да се определи простатит. Ако се появят горните симптоми, болестта може само да се подозира. Важно е незабавно да посетите лекар. В съответствие със съществуващите симптоми, лекарят ще предпише редица изследвания, резултатите от които ще му помогнат да установи точна картина и да стигне до единствения правилен извод за наличието на определено заболяване.

За да се постави точна диагноза в съвременната медицина, се използват следните видове диагностични изследвания:

 • палпация - физикален преглед, който дава възможност да се определи размерът на жлезата;
 • ултразвуково изследване, което се извършва трансректално през ректума с помощта на специален сензор;
 • намазка от уретрата, която ви позволява да изследвате секрецията на жлезата, за да определите наличието на бактерии;
 • общ анализ на урината;
 • изследвания на еякулат;
 • определяне на нивото на специален протеин, произвеждан от клетките на простатата, наречен PSA;
 • бактериологично и цитологично изследване на урината;
 • цистоскопия - диагноза, която се използва строго по медицински причини и се използва, ако се очаква хирургическа интервенция;
 • уродинамично изследване и др.

Разбира се, не се използват всички видове диагностика наведнъж. Уролозите предписват няколко от изброените, в зависимост от клиничната картина. Във всеки случай лекуващият лекар трябва да установи картината на случващото се възможно най -надеждно. Едва след събиране на анамнеза и провеждане на прегледи той ще разполага с необходимите данни, за да предпише ефективно лечение и да помогне на пациента да победи опасно заболяване.

Горният списък с диагностични методи може не само да се намали, но и да се увеличи. Всичко зависи от нуждите на лекаря и подозренията, които той има в резултат на настъпилата симптоматика. Днес има много лечения за възпаление на простатата. Всички те са подходящи за определена клинична картина и с правилния избор са ефективни.

Важно е да се консултирате с опитен уролог, който работи в медицински център, способен да осигури пълен набор от диагностични прегледи. Това се дължи не само на комфорта за пациентите, но и на скоростта на предаване на информация и съгласуваността на работата на екипа. Сред лекарствата, които се използват широко при лечението на възпалителния процес в простатната жлеза, могат да се отделят обезболяващи, антибиотици, които са необходими за бактериалната форма на заболяването. Също така се използват лекарства, които могат да намалят отока на простатата, и много други.

Само комплексната терапия, предложена от лекуващия лекар, ще ви позволи да постигнете желания резултат и да избегнете различни усложнения. Свържете се със съвременни медицински центрове, следете здравето си със специални грижи, не забравяйте за важността на профилактичните прегледи. Това е единственият начин да се поддържа здравето в продължение на много години и да се предотврати развитието на различни заболявания.