Как се проявяват симптоми и признаци на простатит при мъжете

Коварната мъжки заболяване е простатит. Симптомите на простатит могат да бъдат различни, в зависимост от формата на заболяване. Понякога, на първоначалния етап от развитието на болестта протича безсимптомно. И много е трудно да се разпознае и диагностициране на простатит. А в края на краищата, колкото по-рано бъде открит един проблем, толкова по-бързо и без последствия от него можете да се отървете. Често скрита латентная форма постепенно преминава в хроничен простатит. Това и е опасна тази мъжка болест. Уролози от цял свят силно препоръчват на мъжете да посещават редовно специалисти. Освен това, всяко заболяване е по-добре да се предотврати, отколкото дълго и мъчително лечение. В тази статия ще разгледаме основните симптоми и признаци на простатит при мъжете, разграничаване на техните основни начини за изява.

Диагностика на простатит

Видове простатит

Всички симптоми на простатит са класифицирани в зависимост от вида и разновидности на болестта. Но, какво е простатит? Така че, простатитом се нарича инфекциозен възпалителен процес на простатната жлеза при мъжете. Основно засегнати железистая и съединителната тъкан. Отделя специално внимание на този проблем са започнали да обръщат още през 19-и век. В тези времена на всяка година броят на болните простатитом бързо нараства. Затова е необходимо да се разработи комплекс терапия.

Днес, първите симптоми на простатит при мъжете могат да възникнат на възраст 21-50 години. Млад мъж попада в зоната на риска от това време, тъй като започва да води активен сексуален живот. За съжаление, статистиката показва, че само 25 % от мъжкото население редовно се посещават от специалисти уролози. И повече от 10% от този брой диагноза простатит различни форми. Така че е важно да се проведе преглед два пъти годишно.

Класифицира простатит могат да бъдат от различни видове. Така че, в зависимост от етиологията, има следните видове простатит:

 • Инфекциозен;
 • Застойный;
 • Специфичен;
 • Не е специфичен;
 • Разход.

В зависимост от областта на лезии на простатната жлеза д-р отбелязват фолликулярный, катарална делене, паренхиматозный, дистрофический, абсцес на простатата, гранулематозный, склероза на простатата. Основните видове, с които лекарите започват да класификация и поставяне на диагнозата е остър и хроничен простатит. Не лечение на хроничен простатит провокира аденому на простатата, рак на гърдата, склероза орган.

Също така, вид на простатит може да се определи и по патогенезу:

 • Urethrogenic;
 • Гематогенный;
 • Калькулезный;
 • Canalicular;
 • Эндокринный;
 • Алергичен.

Симптоми на остра форма на простатит

Остър бактериален простатит възниква на фона на бактериална поражението на простатната жлеза e. coli, энтерококками, стафилококи, клебсиеллой, pseudomonas пръчка и други видове патогенни микроорганизми. В някои случаи на остра форма на простатит може да се развие след извършване на биопсия на простатата.

Първият симптом на тази форма на простатит е повишаване на телесната температура до 39-40 градуса по Целзий. При това, различни мерки могат да се показва съвсем различна температура. Така, чрез измерване на температурата в устата, показатели да бъдат в норма. Същото може да се случи и при измерване под мишницата. А ето измерване на температурата ректальным начин ще се покаже твърде завишени показатели.

Ако процесът се развива бързо, с висока температура се показва при всеки вид измерване. Други симптоми на простатит се появяват веднага след повишаване на температурата на тялото. Това е болка, които се прилагат за:

 • Долната част на корема, на гърба;
 • Скроталната;
 • Перинеума;
 • Долната част на гърба;
 • Ануса;
 • Органи на малкия таз.

Също така, характерен признак на остър бактериален простатит е учестено уриниране. Позиви в тоалетната значително на исковата молба в нощта. При този процес, човек е задължително да се чувства болка, рези, дискомфорт, парене. Също така, могат да бъдат увеличени паховые лимфни възли, се появяват чести запек. Сред другите симптоми заслужава да се отбележи и признаци на интоксикация на организма, които се проявяват като обща слабост, мускулни болки, главоболие, виене на свят, повишена утомляемости.

Бактериален простатит

Заслужава да се отбележи, че при всяка форма на простатит е нарушена сексуална активност на младите хора. При остър воспалительном процес по време на еякулация в семенната течност може да се открие примес на кръв. Същото може да се случи и при уриниране. В такива случаи голяма роля играе навременно да отидете на доктор. В края на краищата, прием на болкоуспокояващи лекарства не се отърве от проблема, а само ще влоши положението на болния.

Симптомите на хроничен бактериален простатит

Хронична форма на простатит провоцируется все същите бактерии, че и остър му вид. Но, в "хроника" болестта отива при игнорировании всички признаци на заболяването. Също така, това може да се случи, ако първите признаци на простатит са "стертыми", заболяване потоци почти безсимптомно. В края на краищата, не всеки човек при леки неразположение, главоболие, умора ще пуснем на лекар уролог. Остра симптоматика може много бързо да мине, а възпалителен процес все още се развива.

Симптомите на този вид заболяване е същата, че и при остра форма. Но те възникват само в период на обостряне. Почти винаги човек изпитва дискомфорт при уриниране. Процесът може да бъде непостоянно, е в застой. Болка при уриниране се появяват в началото и в края. А позиви в тоалетната на исковата молба по всяко време на денонощието. Важно е да знаете, че хроничният простатит е пристъпно форма, и признаци да се проявят отново след известно време.

Заслужава да се отбележи, че хроничен простатит придружени от значително намаляване на сексуалния живот. Белези тъкан на простатата при воспалительном процеса нарушава връзката на нервните окончания с център на сексуална възбуда. Тъй, първо човек започва да се оплакват от преждевременна еякулация. След това ерекция става не издържа, не е стабилна. Често не е достатъчно за извършване на пълноценен полов акт. Намалява и приятни усещания от интимна близост. Всичко това се отразява на психическото състояние на пациента, загубили либидото. Сексуален живот излиза нищо.

Сред другите симптоми, важно е да се отбележи и такива:

 • Секрет от пикочния канал, след изхождане, физически натоварвания;
 • Постоянни ноющие болка;
 • Промяна в цвета на кожата на перинеума;
 • Запушване на канали, което води до нагноению;
 • Забавено уриниране.

Признаци на застой на простатит при мъжете

Застойный тип простатит често се нарича хроничен не е бактериална възпаление на простатата. Това атипичный вид заболявания. Основните характеристики на тази форма са болка в необичайни за простатит места — по-заболявания на черния парцел, болка в краката. Поради този атипична локализация, често заболяването се диагностицира не е вярно. По този начин на лечение се подбират напълно погрешно. И възпаление на простатната жлеза продължава да се развива, наемат своите обороти.

Болезнените усещания при застойном простатит винаги са придружени и от тези симптоми:

 • Слаба ерекция;
 • Хроничен простатит
 • Болка по време на ерекция;
 • Преждевременната еякулация;
 • Намаляване на сексуалното желание;
 • Липсата на оргазъм.

С течение на времето болката се разпространява в областта на тестисите, пикочния канал и задния проход. Уриниране също е честото и затруднено. Дискомфорт може да се усети в срамната зона, перинеума, в долната част на корема. При това, остра болка ще даде в пениса и ректума. Може да има някои трудности и при процеса на дефекация.

Има още една форма на простатит, асимптоматический простатит. От самото наименование става ясно, че това заболяване не се проявява. Този тип простатит откриват случайно при всяко друго клинично разглеждане. Така, в анализа на урината на болния показват повишено ниво на левкоцити. Също така и за диагностициране на простатит при липса на симптоми, е възможно по време на незабавна хирургическа намеса в простатата.

Как да разпознаете себе си в началото на простатит?

Простатит е сложно заболяване. Тя се придружава не само от редица физиологични нарушения, но се наблюдават и психологически стрес. Всички симптоми на заболяването водят мъже в депресия, потиснато състояние. Всичко това може да доведе до пълна липса на полов живот, продължителна депресия. Затова е толкова важно да се провежда адекватно лечение на простатит.

Да се постави точна диагноза може само лекар уролог. А ето разпознават първите симптоми на простатит могат да бъдат и самостоятелно при самодиагностике. Достатъчно е просто да се вслушат в своя организъм, усещания. Има съмнения за болест могат да бъдат по характеристики:

 • Неприятни усещания по време на дефекация;
 • Усещане за парене в слабините (продължително или краткосрочно);
 • Чести позиви в тоалетната;
 • Затрудненный процеса на уриниране;
 • "Стертый" оргазъм;
 • Умора;
 • Постоянното стресово състояние;
 • Намаляване на ерекцията.

Заслужава да се отбележи, че тези симптоми могат да се проявят не всички наведнъж. Но, въпреки че при наличието на една от тях, трябва да се консултирате с лекар. Защото навременното лечение на простатит винаги минава бързо и успешно. А ето и хронична форма на възпаление на простатата почти нелечимо, и води до тежки последици.

Лечение на простатит

Всяко лечението винаги започва с поставянето на диагноза. Много често лекарите диагноза остра и хронична форма на заболяването само от незнание мъжете на първите симптоми на заболяването. А след първите звоночки са, но не са получили необходимото внимание. Дори и при честа утомляемости най-добре да посетите лекар. Според резултатите от изследвания може да бъде разкрита основната причина за това състояние.

Така че, диагностика на простатит при мъжете може да се проведе, както следва:

  Ултразвуково изследване на простатната жлеза
 • Ултразвуково изследване на простатната жлеза;
 • Ректальная диагностика;
 • Проучване на пациента;
 • Проучване на тайната на простатата;
 • Намазка от уретрата;
 • Анализ на урината;
 • Анализ на кръвта.

За да получите тайната на простатата, за лабораторни изследвания трябва да ректален масаж на простатата. Но, в случай на остър простатит прави това да е невъзможно. При съмнение за остра форма на достатъчно ултразвуково изследване и анализ на урината, които напълно ще потвърди или отхвърли този диагноза.

Лечение на простатит, като правило, се извършва амбулаторно. Отделят два основни принципа комплексна терапия на мъжете: антибактериално лечение за саниране на огнища на инфекция, и дейности за подобряване и нормализиране на притока на кръв в простатната жлеза (физиотерапия, масаж, гимнастика). Говорейки за медикаментозном лечение, задължително изискване е прием на антибиотици. Също така, д-р задължително назначава противовъзпалителни средства, лекарства за премахване на болезнени усещания.

В случай на хроничен простатит причина за рецидив е дефицит в имунната.

Схема за лечение на простатит се подбират всеки пациент индивидуално. Същото се отнася и за продължителността на курса. След преминаване на пълния курс на антибиотици е важно повишаване на имунитета. Затова известно време човек трябва да вземе имунномодулиращи средства, поливитаминни комплекси. Висока ефективност при лечение на простатит се различава електрофореза и промивка на пикочния канал със специален разтвор. Така може напълно да убие всички бактерии, които могат да предизвикат заболяване, и да се отърве човек от възможни рецидиви.