Простатит: неизбежна такса за възраст или обикновена болест?

За първи път простатата като самостоятелен орган е описан още в анатомични изследвания на един гръцки лекар,който практикува в приблизително 350-те години до нашата ера. В това време, вярно е, че лекарите не обърнали към него на специално внимание, да и писания на този лекар почти не са оцелели, така че впоследствие желязо отново е бил "отворен" венециански лекар Николой Маса. През 1838 г. Verdes даде първото точното морфологични описание патология на простатата, което с течение на времето е била предназначена блестящи умове на своето време. Между другото, чак до началото на ХХ век наличието на хроничен простатит и изобщо не е признала много лекари на обща практика и психоаналитиками, които наричани му е "анално-ректальным психоза". За щастие, съвременната медицина се е научила не само своевременно да се диагностицират, но и доста успешно лечение на това тежко заболяване. Но какво всъщност представлява простатит?

Обща характеристика

Простатит — възпаление на простатната жлеза, специално мъжки орган, намиращ се точно под пикочния мехур. Неговата задача е изработване на тайната на простатата, важен компонент на спермата. Освен това, желязо затваря изхода на пикочния канал по време на ерекция.

простатит че това е

Възпаление, как да се досетите, може да се дължи на най-различни причини. Поради факта, че простатната жлеза е пряко се свързва с пикочния канал, най-честата причина за развитие на простатит е засегната жлеза инфекциозни агенти . На всички е известно, че в тялото на човека има огромен брой бактерии-симбионти, които са част от нормалната микрофлора. Но това е така бактериите да напусне своя колония и да влязат в други тъкани, тъй като те са от съюзник се превръщат в източник на проблеми, което води до силна възпалителна реакция. Энтеробактерии (най-известни представители, които са proteus ), чревна и синегнойная пръчки, энтерококки, всички те проникват в желязо по множество различни начини. Най-очевидният начин — пикочния канал, но, като се има предвид, че простатната жлеза е свързана с мрежата на големи съдове, като транспортна среда за развитие на бактерии може да излезе и на кръвта и лимфата.

Има още една група агенти, в медицинска среда наречената "атипична", тъй като тези агенти се срещат в реда по-рядко. В нея, например, се предлагат гъбични инфекции — много със сигурност сте чували за грибке Кандида (Candida), който се удивлява на вътрешните тъкани и който причинява заболяване "кандидоза". Обикновено гъбични спори проникват във вътрешните органи и тогава, когато имунната система на човек е силно отслабена, че в тежките климатични условия и постоянното пренапрежение на организма, причинено от плътна работен график и недосыпом, за съвременния човек съвсем не са рядкост. Простатит се случва и вирусна природа. Човешки папиломен Вирус, цитомегаловирус, вирус херпес и дори на вируса на грип (!) може да предизвика възпаление на простатната жлеза и една каскада от усложнения, изматывающих и без това отслабва тялото.

Освен това, простатит предизвикват и не бактериални патогени. Става дума преди всичко за гнойни образувания в организма: частици от гной се откъснат от общата маса и попадат в плат с тока на кръвта. Понякога самата кръв, без външни агенти, може да предизвика възпалителна реакция. Ако мъж води предимно заседнал начин на живот и пренебрегват упражнения, кръвта на продукцията е в застой и причинява запушване на кръвоносните съдове. И накрая, последната (но не и по важност) причина — това е дълго сексуално въздържание и безразборни полови връзки. В първия случай желязо разгражда се дължи на факта, че в отсъствието на необходимост, тялото доставя все по-малко кръв, което означава, клетките започват да това от глад. Във втория случай цялата вина пада върху раменете на партньора, който може да служи заразено тези или други видове инфекции мочеполовых пътища. Симптомите на простатит е трудно с нещо да се обърка. Основният симптом е остра, силна, по-рядко клаустрофобия болка по време на уриниране и еякулация. Това се потвърждава от болки в долната част на гърба, слабините, скротума и долната част на гърба. Поради увеличаване на гърдата в размери, тя често е погълната от пикочния канал, а защото процеса на уриниране става трудно. В случай на бактериална инфекция, често може да се наблюдава зеленикав и жълтеникави секрети от самия канал, а в отделни случаи се развива и гемо спермия — появата на кръв в спермата.

От заплашва простатит

От всички по-горе не е трудно да се направи извод за това, че възпаление на простатната жлеза се обръща редица проблеми. Най често резултата от движението на простатит — импотентност и безплодие, тъй като нарушение на работата на простатата води до рязко намаляване на производство на хормоните, отговарящи за сексуалното желание. Реакция на инфекция рядко е локализиран само в жлеза, обикновено огнището на възпаление обхваща и съседните тъкани. Така че за простатитом трябва да vesiculitis , пиелонефрит, цистит, уретрит и други поражение на пикочо-половата система. Ако причината за простатит стана гъбична, бактериална или вирусна инфекция, вие с лекота можете да заразят своя полов партньор. Агенти, передающиеся по полов път, са в състояние да причинят инфекциозни заболявания на пикочо-половата система и при жените. Освен това, да попадне инфекция в кръвта може просто да предизвика отравяне на кръвта и да доведе до широк поражения на организма.

Сигурно сте чували израза "аденом на простатата "в реклами по радио и ТЕЛЕВИЗИЯ. Аденом — това е тумора на гърдата, която с течение на времето увеличиваясь в размери, не само провокира възпаление и може да се превърне в злокачествен, но просто сдавливает отстраняване на пикочните пътища. Защо това е толкова важно? Това е не само болезнено, е изключително затруднено уриниране и пълна еректилна дисфункция. Сдавленный орган получава все по-малко и по-малко кръв, в резултат на което тъканите първо сбръчкват, а след това и на всички умират, което води до появата на обширни огнища на некроза. Тази форма на простатит лечение вече не се поддава.

Как за лечение на простатит

На първо място трябва твърдо да се запомни една проста истина: помощ в излечении простатит може само квалифициран лекар . Не баба-врачка и отвари от от репей, не тантрическите практики и не компреси от ивовой кора. "Само" такова заболяване също не минава: колкото по-дълго пациентът ще забави лечението, толкова с много проблеми той ще се сблъска и толкова по-скъпо струва лечението. Много мъже не разбират съвременната фармацията и изпитват суеверен страх от това, което лекарят ще ви предпише им планината лекарства, които не само ще се окажат безполезни, но и да нанесе значителни щети портфейла и здраве. Се страхуват да не си струва: вместо шепи хапчета най-вероятно ще ви выпишут едно единствено лекарство в продължение на доста разумна сума пари.

5 интересни факти за простатит

Ето няколко тъжни факти за "главния мъжки болест", заключил: — Здравословно хранене — залог за успех: при правилна диета може не само да засили имунната система, но дори и да се забави възпалително увеличение на простатата. — Всеки трети човек в света страда от някаква форма на простатит. — Между другото, простатит — това не е "болест на възрастните хора": някои от неговите форми могат да се развият и в достатъчно ранна (20-25 години) възраст. — Масаж на простатата се прилага в повечето случаи, но само един масаж може да се излекува само застойный простатит. Понякога масаж строго противопоказан. — Простатит може дълго време протичат безсимптомно, но той със сигурност ще открие себе си при рязко намаляване на имунитета, например по време на болестта, при переохлаждении и т.н.

Заключение

Колкото по-рано простатит ще бъде разкрито, толкова по-лесно ще го излекува. Така че не пренебрегвайте редовните посещения при специалист, който ще ви помогне своевременно откриване и премахване на проблема още в зародиш. Само въз основа на медицинско заключение лекар може да избере и предпише подходящите лекарства и терапевтичния курс. В случай, че болестта вече е започнала да напредва, навременен прием на лекарствени средства, бързо ще облекчи тези симптоми и ще ви помогне да активност и работоспособност. Простатит — не "задължително тежест" и не е присъда, а само една от болестите, характерни за мъжете на XXI век поради напрегнатия начин на живот и на огромен брой инфекции, излагане на която ние редовно сме в границите на густонаселенного на града.